Close-up van rubberen matten en een aluminium klanktegel die samen binnen een tijdelijke geleideroute vormen.

Tijdelijke geleideroute

De matten voor een tijdelijke geleideroute kunnen voor veel situaties worden gebruikt: op een event of festival, in het stemlokaal, bij een tentoonstelling óf om een bestaande route voor korte duur om te leggen, zoals wanneer de straat tijdens werkzaamheden open moet en de route tijdelijk anders loopt. Je plaatst de matten met lijnen en noppen gemakkelijk zelf en  ze zijn eenvoudig weg te halen. Bovendien kun je de matten meerdere keren gebruiken. Huren voor evenementen is mogelijk.

Item #2

Geleidelijn

De natuurlijke gidslijn is de basis van een looproute. Geleiden doe je met kunstmatig aangelegde lijnen. Die zijn de basis van een veilige, obstakelvrije route. De geleidelijn moet goed vindbaar zijn en vervolgens met de taststok, restzicht en voeten goed te volgen zijn. De geleidelijn leidt de voetganger naar de gewenste doelen, oriëntatiepunten en herkenningspunten, en van en naar een natuurlijke gidslijn, zoals een obstakelvrije grasrand of muur. 

Waarschuwingsmarkering

Waarschuwen doe je met noppen. De markering waarschuwt de voetganger bij het naderen van een gevaarlijke situatie zoals een trapgat, een afstapje, een oversteekplaats in het (gemotoriseerd) verkeer, of wanneer doorlopen gevaar met zich meebrengt.  

Attentiemarkering

Attendeert de gebruiker op een keuze in de route, zoals een T-splitsing of kruispunt. De markering ziet eruit als een leeg vlak van 600 x 600 mm. Tussen een objectmarkering of waarschuwingsmarkering en een geleidelijn wordt een attentievlak opengehouden van 600 x 300 mm. Je legt op de bestaande ondergrond dus juist niets extra’s aan.

Objectmarkering

Bijzondere informatiepunten in de route markeer je met de objectmarkering. Dit kan bijvoorbeeld een incheckzuil zijn in een ov-terminal, een instapplaats op een bushalte (instapmarkering),  een ophaalpunt in een ziekenhuis, of een object in een museum.

Welke elementen je precies nodig hebt, hangt af van de ruimte die je toegankelijk wilt maken en wat je in de route tegenkomt.

Waarschuwen met noppen

Waarschuwingsmarkering

Bij ons in Heiloo
Op de matten zitten noppen van Blinkink technisch kunststof noppen. De kleur van de nop is standaard contrasterend met de kleur van de mat, de mat is bij voorkeur contrasterend met de omliggende vloer. Zo kan iemand met een visuele beperking beter de weg vinden en is de mat geen struikelblok voor mensen met een slepende gang.

Leiden met lijnen

Geleidelijnen

Bij ons in Heiloo
Op de matten zitten lijnen van Blinkink technisch kunststof. De kleur van de lijn moet altijd contrasterend zijn met de kleur van de mat. En de mat moet contrasterend zijn met de omliggende vloer. Zo kan iemand met een visuele beperking beter de weg vinden.

Informeren met profiel

Objectmarkering

Bij ons in Heiloo
Voor een tijdelijke route maak je gebruik van een vierkante aluminium plaat (gepoedercoat) die je met dubbelzijdig tape en ducttape aan de vloer bevestigd. Je hebt de keuze uit een witte plaat, of een witte plaat met zwarte rand eromheen voor extra contrast. De plaat moet contrasterend zijn met de omliggende vloer. Zo kan iemand met een visuele beperking beter de weg vinden.

Logo van TG Lining

Zoeken op deze website

Contact