Overzicht van verschillende type klanktegels, ook variërend in materiaal.

Klanktegel geleideroute

Klanktegels en klankplaten zijn hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking om hen te informeren over gevaarlijke of interessante plekken in de openbare ruimte. Klanktegels van TG Lining kun je al horen voor je er op staat. De tegel klinkt bij een lichte tik met de taststok duidelijk luider; er is dus een herkenbaar klankverschil. Het verschil is ook met de hand voelbaar door de veranderende trilling van de taststok. Deze unieke eigenschappen zijn van groot belang in gevaarlijke situaties, zoals voor het oversteken van de straat en bovenaan een trapgat.

Item #2

Geleidelijn

De natuurlijke gidslijn is de basis van een looproute. Geleiden doe je met kunstmatig aangelegde lijnen. Die zijn de basis van een veilige, obstakelvrije route. De geleidelijn moet goed vindbaar zijn en vervolgens met de taststok, restzicht en voeten goed te volgen zijn. De geleidelijn leidt de voetganger naar de gewenste doelen, oriëntatiepunten en herkenningspunten, en van en naar een natuurlijke gidslijn, zoals een obstakelvrije grasrand of muur. 

Waarschuwingsmarkering

Waarschuwen doe je met noppen. De markering waarschuwt de voetganger bij het naderen van een gevaarlijke situatie zoals een trapgat, een afstapje, een oversteekplaats in het (gemotoriseerd) verkeer, of wanneer doorlopen gevaar met zich meebrengt.  

Attentiemarkering

Attendeert de gebruiker op een keuze in de route, zoals een T-splitsing of kruispunt. De markering ziet eruit als een leeg vlak van 600 x 600 mm. Tussen een objectmarkering of waarschuwingsmarkering en een geleidelijn wordt een attentievlak opengehouden van 600 x 300 mm. Je legt op de bestaande ondergrond dus juist niets extra’s aan.

Objectmarkering

Bijzondere informatiepunten in de route markeer je met de objectmarkering. Dit kan bijvoorbeeld een incheckzuil zijn in een ov-terminal, een instapplaats op een bushalte (instapmarkering),  een ophaalpunt in een ziekenhuis, of een object in een museum.

Welke elementen je precies nodig hebt, hangt af van de ruimte die je toegankelijk wilt maken en wat je in de route tegenkomt.

Waarschuwen met noppen

Waarschuwingsmarkering

Bij ons in Heiloo
De waarschuwingsklanktegels  zijn beschikbaar in aluminium met een poedercoat-afwerking, een geanodiseerde afwerking en in Cortenstaal uitvoering. De klanktegels en klankplaten  met hoge noppen worden onder andere gebruikt om een oversteekplaats of trapgat te markeren.

Leiden met lijnen

Geleidelijnen

Bij ons in Heiloo
De klanktegel met ribbels ofwel geleidelijnklanktegel is beschikbaar in Cortenstaal en in diverse anodiseertinten aluminium.

Geanodiseerd aluminium heeft een oxidelaag die hard en slijtvast is. De behandeling is elektrolytisch. Hierdoor is geanodiseerd aluminium niet elektrostatisch en trekt het geen vuil en stof aan.

Informeren met profiel

Objectmarkering

Bij ons in Heiloo
De objectmarkering is leverbaar in Cortenstaal, gepoedercoat aluminium en geanodiseerd aluminium. Voor ProRail is een speciale gele gepoedercoate tegel op voorraad van 50 en 20mm hoog.

Alle klanktegels en klankplaten  met profiel worden in onze werkplaats geassembleerd. Jouw stratenmaker legt de klanktegel vervolgens in een zandbed aan ofwel worden de klankplaten bevestigd met schroeven in beton. 

Bij je bestelling wordt de handleiding meegeleverd.  Wij geven je graag tips over welke kleur en contrast esthetisch en praktisch toepasbaar is in je project conform de geldende richtlijn. 

Logo van TG Lining

Zoeken op deze website

Contact