Geleideroute op klinkers bij de Tweede Kamer.

Blind en slechtziend

Er zijn verschillende oorzaken van een visuele beperking. Sommige zijn aangeboren, zoals cerebraal visuele stoornis (CVI) of albinisme. Andere ontstaan op latere leeftijd, zoals staar, diabetes of leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Ook kunnen er plotselinge oorzaken zijn, zoals een netvliesloslating of een afsluiting van netvliesbloedvaten. Daarnaast kunnen er ook genetische defecten, oogletsel, hersenletsel, ooginfecties of vergiftiging een rol spelen.

Blinden en slechtzienden hebben gemeen dat ze allebei een visuele beperking hebben. Dat betekent dat ze niet of slechts gedeeltelijk kunnen zien. Ze kunnen daardoor obstakels ondervinden in het dagelijks leven, zoals lezen, televisie kijken, autorijden of fietsen en kost . Ook kan een visuele beperking invloed hebben op het psychische en sociale vlak. Blinden en slechtzienden hebben soms hulpmiddelen of aanpassingen nodig om zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Fysieke routegeleiding, ofwel geleidelijnen, zijn een hulpmiddel om de bewegingsvrijheid minder te beperken.

Van de ongeveer 300.000 mensen met een visuele beperking in Nederland, zijn er circa 200.000 mensen (ernstig) slechtziend, waarvan ongeveer 50.000 blind. Dit aantal stijgt de laatste jaren, onder andere doordat mensen ouder worden en ook omdat het aantal diabetespatiënten toeneemt. Diabetes is zelfs de grootste veroorzaker van blindheid in Europa.


Wanneer ben je blind?

Het criterium voor blindheid is dat iemand een visus (gezichtsscherpte) heeft van minder dan 0.05 (5%) in het beste oog, of dat het gezichtsveld zich beperkt tot minder dan 10 graden. Het houdt dus niet altijd in dat iemand niets meer ziet! Soms kan iemand nog wel het verschil tussen licht en donker waarnemen. Veelvoorkomende oogaandoeningen zijn retinitis pigmentosa, glaucoom en staar. Wil je de verschillende vormen van slechtziendheid zien? Probeer de Bartiméus Zien-app. Je kunt hem gratis downloaden voor Android en IOS.

Logo van TG Lining

Zoeken op deze website