TG Lining werd in 1998 opgericht door Tamar Grahmbeek. Het was nieuw soort aannemersbedrijf, speciaal opgericht voor advies over en aanleg van fysieke routes op bestaande ondergronden in de openbare ruimte.
Tegenwoordig zijn geleideroutes in de openbare ruimte en het openbaar vervoer niet meer weg te denken als belangrijke maatregel om de mobiliteit en zelfstandigheid van mensen met een visuele beperking te bevorderen. Maar 25 jaar geleden was dat anders. In de jaren 90 was er een grote diversiteit aan toegepaste gidstegels en goedbedoelde, lokaal bedachte markeringsoplossingen. Bij de gebruikers zorgde dit voor veel onduidelijkheid.
Ontwikkeling van de standaard
Ton Grahmbeek, de vader van Tamar, werd door de toenmalige blindenorganisatie SBBS (later NVBS en Viziris) gevraagd om tot een standaard bruikbare geleidevoorziening te komen, die op een zo breed mogelijk terrein toepasbaar was. Samen met een vaste groep mensen met een visuele beperking, verbonden aan belangenorganisatie SBBS, werd de theorie van de gewenste geleideroute in de praktijk getest. Denk aan afmetingen, hartafstanden, hoogtes, situaties, kleuren, breedtes van de baan en kruisingen. Er kwam veel meer bij kijken dan iedereen in eerste instantie had gedacht! De waarden van diverse lijnen werden opgenomen in het TNO-onderzoek ‘De waarneming van geleidelijnen en markeringen’.
Ontstaan van de klanktegel
Noppen als waarschuwing werden de norm. Maar omdat het verschil tussen een lijn en een nop niet tijdig voelbaar bleek, sprak TNO de wens uit om een tegel met afwijkende klank te introduceren. Viziris nodigde leveranciers uit om met een nieuw product te komen. Deze producten werden vervolgens getest door Viziris op Het Loo Erf in Apeldoorn. De klanktegel van TG Lining kwam als beste uit de tests. TG Lining vroeg octrooi aan op de klanktegel, kreeg dat toegekend en ontwikkelde de klanktegel verder door. De eerste klanktegel werd op 4 december 1999 onder toeziend oog van de landelijke pers geplaatst in de gemeente Oss. De gemeentes Vught, Purmerend en Tilburg volgden al snel.
Groei en ontwikkeling
In 2010 was het tijd voor een ruimere locatie met kantoren, opslag, een productiehal en een showroom. TG Lining koos voor duurzame nieuwbouw aan De Droogmakerij op het nieuwe industrieterrein de Boekelermeer, waar het in 2012 introk. Het bedrijf bleef (en blijft) groeien, innoveren en doorontwikkelen. Zo werd in 2019 Blinkink opgericht, bestemd voor de doe-het-zelfmarkt.
TG Lining anno nu
TG Lining bestaat in 2023 25 jaar en richt zich tegenwoordig op het toegankelijk maken van de binnen- en buitenruimte. TG Lining werkt in de Benelux en in de Duitse grensstreek, met het accent op Nederland. Met de komst van de Blinkink productenlijn zette TG Lining een belangrijke stap in het eenvoudiger toegankelijk maken van evenementen en binnenruimten. Een toegankelijke ruimte is nu budgettair ook voor kleine ondernemers binnen handbereik.
Sterke samenwerkingen
TG Lining focust zich op ontwerp, innovatie en integrale projecten. Door te investeren in een sterk, professioneel team met jarenlange technische, praktische en theoretische ervaring in geleidevoorzieningen kan TG Lining continue kwaliteit leveren. Projecten slagen door uitstekende samenwerking met belangenorganisaties, ervaringsdeskundigen, opdrachtgevers, (semi)overheden, medewerkers, hoofdaannemers en leveranciers.
Awards
- 2001: European Aluminium Environmental Award, categorie Industrial design & engineering
- 2012: 4e plaats in MKB Innovatie Top 100 Nederland
- 2012-2013: Top 10 OVNH Ondernemingsverkiezing Noord Holland
- 2013: winnaar Ondernemingsprijs Heiloo
- 2020: winnaar FG Noviteitenprijs