Station Antwerpen-Centraal

Antwerpen

Station Antwerpen-Centraal, een beschermd monument, is gebouwd aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw in opdracht van koning Leopold II. De uit 1898 daterende spoorhal van het station bestaat uit een constructie van staal en glas van 66 meter breed, 186 meter lang en 43 meter hoog, ontworpen door rijksingenieur Clement Van Bogaert. De ontvangsthal werd gebouwd tussen 1899 en 1905. Architect Louis Delacenserie liet zich bij het ontwerpen inspireren door het station van Luzern in Zwitserland en het Pantheon in Rome. Kenmerkend is de rijke architectuur met diverse soorten marmer en een imposante koepel van 75 meter hoog.

TG Lining heeft de centrale hal van station Antwerpen-Centraal van een geleideroute voorzien. Deze route leidt van binnenkomst tot aan de voorzijde van de perrons. Daarnaast zijn alle perrons aan de uiteinden voorzien van geleideroutes die naar de lift leiden. Het toegepaste product is TGGL-smal, 2 mm hoog, in 7 lijnen naast elkaar, wit. De werkzaamheden zijn uitgevoerd in zeer prettig overleg met de technicus Gebouwen & Kunstwerken van de NMBS.

Project: Antwerpen-Centraal

Ondergrond: natuursteen

Opdrachtgever: NMBS Directie Stations

Plaats: Antwerpen

Jaar: voorjaar 2019