TG lining Nieuws

Klanktegels - Mijn hart maakt een sprongetje als ik er een tref
13/11/2019

Klanktegels - Mijn hart maakt een sprongetje als ik er een tref

Ineke Krähe (76) is volledig blind. Ze ervaart de klanktegels van TG Lining als een baken van zekerheid, en hoopt dat ze binnenkort in haar woonplaats Hoorn ook deze tegels zal treffen.

Ze vertelt: ‘Voorheen liep ik altijd met mijn geleidehond. Toen die met pensioen ging, heb ik in Apeldoorn bij Visio leren lopen met een stok. Maar eenmaal terug in Hoorn, bleek er eigenlijk vrijwel niets aan geleidelijnen aangelegd te zijn in mijn stad. Rondom het station wel, dat heeft de NS geregeld, maar daarbuiten niet. De tocht van mijn huis naar het station is een weg vol obstakels, waar ik zigzaggend omheen moet. Ik heb al eens een paspop ondersteboven gegooid. Zonder geleidelijnen tast ik letterlijk in het duister. Ik ga regelmatig naar Alkmaar en naar Purmerend. Beide steden hebben veel geleidelijnen en zijn voor mij dus veel beter toegankelijk. In Alkmaar kom ik bijvoorbeeld regelmatig de aluminium klanktegels tegen. Die klanktegels kun je niet missen! Je hoort ze, je voelt ze met je stok, het gevoel gaat door je armen heen. Mijn hart maakt een sprongetje als ik een klanktegel tref, want dat geeft me een groot gevoel van zekerheid. Hopelijk ziet de gemeente Hoorn binnenkort ook de meerwaarde van geleidelijnen en klanktegels in, zodat iederéén van onze mooie stad kan genieten.’

Met een klanktegel worden gebruikers van geleideroutes zo vroeg mogelijk geïnformeerd over gevaarlijke plekken die extra aandacht vragen voor zijn veiligheid. De gebruiker kan deze plekken dan omzichtig benaderen en zijn loopsnelheid aanpassen. Op ‘arm en stoklengte afstand’ kun je de TG Lining klanktegel bij het aantikken al vóór het bereiken horen. Er is een herkenbaar klankverschil; de tegel klinkt bij een lichte tik met de taststok duidelijk luider dan een geleidelijn. Het verschil is ook met de hand voelbaar door de veranderde trilling van de taststok. Dit effect wordt bereikt door de combinatie van een iets verende aluminium metalen box met daaronder een klankruimte en massief beton. Er zijn klanktegels om te waarschuwen, om te informeren, en om te volgen en geleiden.