TG lining Nieuws

Veilig in eigen achtertuin
17/11/2020

Veilig in eigen achtertuin

Hier doen we het allemaal voor! 

Een bericht van mevrouw van Etten, de oma van Martijn: “Via deze mail wil ik u van harte bedanken voor uw geschenk. En een geschenk is het voor mij,

lees meer

Wayfinding symbolen aanbrengen op bestratingsmaterialen
22/10/2020

Wayfinding symbolen aanbrengen op bestratingsmaterialen

TG Lining is specialist in geleideroutes voor blinden en slechtzienden. Wij maken geleideroutes op bestaande ondergronden in binnen-en buitenruimten en voorzien bestratingselementen van lijnen en noppen in onze werkplaats. 

De ervaring leert dat onze geleideproducten niet alleen geschikt zijn om blinden en slechtzienden te 'geleiden' of richting te geven in een hoofdroute. De fysieke route helpt eigenlijk iedereen om zijn weg te vinden. 

Zo leiden gekleurde routes bijvoorbeeld naar de kortste looproute van een specifieke afdeling in het ziekenhuis. 

 

Dijklander Ziekenhuis maakt ruim baan voor blinden en slechtzienden
26/08/2020

Dijklander Ziekenhuis maakt ruim baan voor blinden en slechtzienden

TG Lining doneert Houd de lijn vrij! tegels

Het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend heeft deze maand de Houd de lijn vrij!-stoeptegels geplaatst op het buitenterrein van locatie Purmerend. Wim Hoogterp (66), tot zijn pensionering afgelopen juli 27 jaar lang de vaste receptionist van het Dijklander Ziekenhuis, nam hiervoor het initiatief. Wim was jarenlang het gezicht van het ziekenhuis en is zelf blind.

Hoe regel je tijdelijke toegankelijkheid? Met geleidelijnmatten
07/07/2020

Hoe regel je tijdelijke toegankelijkheid? Met geleidelijnmatten

TG Lining verkoopt sinds jaar en dag geleidelijnmatten. Deze rubber matten zijn speciaal ontworpen voor tijdelijke toepassingen. Je kunt er bijvoorbeeld evenementen en festivals toegankelijk mee maken, maar je kunt er ook een geleideroute mee aanpassen tijdens een verbouwing of blokkering van de route. Ben de Wild Productions, een evenementenbedrijf dat onder andere de jaarlijkse ZieZo-beurs voor blinden en slechtzienden organiseert, maakt gebruik van de geleidelijnmatten van TG Lining

De anderhalvemetersamenleving voor blinden en slechtzienden
23/06/2020

De anderhalvemetersamenleving voor blinden en slechtzienden

Houd anderhalve meter afstand, is het devies. Voor mensen die kunnen zien, is dat prima te doen. Maar voor blinden en slechtzienden niet.

In de Volkskrant van 19 mei 2020 vertelt de visueel beperkte Annemarie de Hoogt hoe het voor haar is om te bewegen in de anderhalvemetersamenleving. Het is eigenlijk niet te doen, zegt ze. Puur op gehoor is namelijk niet waar te nemen of iemand zich op anderhalve meter bevindt, met botsingen en irritaties tot gevolg. Veel blinden en slechtzienden gaan hierdoor de deur nauwelijks nog uit. De eenzaamheid onder deze groep neemt daardoor met sprongen toe.

Zonemarkering

Ondertussen wordt er door diverse partijen (waaronder TG Lining) hard gewerkt aan een voelbare, tastbare zonemarkering voor in bijvoorbeeld winkels. Ook publiceerde Visio een lijst met tips voor een toegankelijke anderhalvemetersamenleving, vooral gericht op winkels, ondernemingen en (culturele) instellingen. Deze tips zijn goed toepasbaar in gebouwen, maar niet in de openbare ruimte. Daarom heeft de Oogvereniging zienden opgeroepen om een paar stappen opzij te doen voor blinden en slechtzienden, zodat ook zij voldoende afstand kunnen bewaren.

Openbaar vervoer

Ook in het openbaar vervoer is het voor blinden en slechtzienden lastig om zich te houden aan de anderhalvemetersamenleving, zeker als het straks weer wat drukker wordt. OV Magazine publiceerde een artikel over hoe 1.5 meter op stations zou kunnen gaan werken. Blinden zouden goed zichtbaar moeten maken dat ze blind zijn, bijvoorbeeld door hun taststok te dragen, en ook de reisassistentie aan te spreken. Ook aan ziende gebruikers van het openbaar vervoer wordt gevraagd rekening te houden met hun visueel beperkte medereizigers.

Conclusie

Voor blinden en slechtzienden is de anderhalvemetersamenleving nu nog niet goed genoeg ingericht; communicatie is met name visueel en niet hoor- of voelbaar

Tags:

Inclusief ontwerpen en bouwen: het kan!
19/02/2020

Inclusief ontwerpen en bouwen: het kan!

Vanaf 2016 zijn de stations van de Oostlijn in Amsterdam gerenoveerd: de metrolijn van Amsterdam Centraal naar Gein en Gaasperplas.

Architectenbureau GROUP A uit Rotterdam verzorgde het ontwerp van de vernieuwde metrostations. Een van de aandachtspunten was de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Bas Cuppen, architect bij GROUP A, licht toe.

Webwinkel Blinkink: geleideroutes zelf ontwerpen en plaatsen
10/02/2020

Webwinkel Blinkink: geleideroutes zelf ontwerpen en plaatsen

Tijdelijke, semi-permanente en permanente routes voor blinden en slechtzienden voortaan gemakkelijk zelf aanleggen op de vloer.

HEILOO, 4 februari 2020 - TG Lining lanceert Blinkink de eerste online winkel voor alle materialen die je nodig hebt om zélf geleideroutes voor blinden en slechtzienden in te richten. Met Blinkink kun je de toegankelijkheid op een verantwoorde manier garanderen zónder dat je externe expertise nodig hebt. Via de webwinkel zijn onder meer de nieuwe Blinkink-blisters met geleidelijnen en noppen beschikbaar, speciaal ontworpen voor semi-permanente toepassingen.

‘Met Blinkink willen wij voorzien in de behoefte aan oplossingen voor blinden en slechtzienden in tijdelijke situaties. Ook willen we het makkelijker maken om een ruimte toegankelijk te maken’, vertelt Tamar Grahmbeek, directeur en oprichter van TG Lining en initiatiefnemer van Blinkink. ‘Denk aan locaties waar evenementen of werkzaamheden plaatsvinden of aan festivalterreinen: tot nu toe was daarvoor geen passend materiaal. We hebben nu ook goede oplossingen voor geleideroutes voor bijvoorbeeld horeca, werkplekken, praktijkruimtes en alle mogelijke instellingen, zoals scholen. Met de kunststof lijnen en noppen bieden we betaalbare, fraaie en hanteerbare oplossingen die zonder schade aan de ondergrond ook weer verplaatst of verwijderd kunnen worden.’

Iedereen aan de slag met geleideroutes

Blinkink biedt met simpele handleidingen en instructievideo’s alle informatie die nodig is om de materialen op maat voor de specifieke situatie te bestellen én op de juiste manier te plaatsen. Blinkink selecteert uitsluitend producten die uitblinken in duurzaamheid, hanteerbaarheid en esthetiek. Dure montage is niet noodzakelijk. Grahmbeek: ’Ik vind het belangrijk dat kosten of montagetijd geen obstakels zijn om te zorgen voor goede toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden. Daarom stellen we via Blinkink iedereen - van de officemanager, de facilitaire dienst, de floormanager tot de aannemer - in staat om zelf aan de slag te gaan met de geleideroutes.’

Blinkink-blisters

Blinkink levert een nieuw assortiment aan kunststof lijnen en noppen in blisters, een soort doordrukstrips. ‘Het aanbrengen is erg makkelijk’, legt Tamar Grahmbeek uit. ‘Met positioneringsvlakjes of sjablonen zet je de juiste route uit. Door eerst tape te verwijderen, daarna de lijnen en noppen op te plakken en vervolgens de blister te verwijderen puzzel je snel je eigen geleideroute in elkaar.’ De lijnen en noppen hechten uitstekend op onder andere keramische tegels, hout, glas, laminaat, natuursteen en glad beton en ze laten minder sporen na op de ondergrond dan geleidematerialen waarvoor geboord of gefreesd moet worden.

Blinkink-matten

Ook te bestellen zijn Blinkink-matten van slijtvast rubber. Geleideroutes werken niet alleen als leidende route voor visueel gehandicapten, maar zorgen er ook voor dat andere bezoekers de handigste route van A naar B kunnen volgen. Blinkink kan voor hen specifieke extra bewegwijzering zoals pijlen of tekst op de matten aanbrengen. De meeste kleuren en typen matten zijn op voorraad en dus snel leverbaar; door het hanteerbare formaat zijn ze makkelijk te vervoeren.

Blinkink en TG Lining

TG Lining is de enige gespecialiseerde producent van geleidematerialen voor blinden en slechtzienden in Nederland. Directeur Grahmbeek: ’Dat wij de enige specialist in Nederland zijn, betekent wat mij betreft dat we niet mogen verslappen. Al onze producten worden uitvoerig getest en de echte ‘uitblinkers’ nemen we op in onze webshop. We moeten extra alert zijn op de behoeftes in de markt en ik ben voortdurend op zoek naar vernieuwing - dat is de aard van TG Lining. Daarom ben ik heel blij dat we nu deze nieuwe materialen kunnen lanceren en tegelijk de obstakels voor een ‘leek’ om zelf met geleideroutes aan de slag te gaan kunnen wegnemen via de webwinkel.’

 

Kunstwerk Juul Rameau |  Brainport Industries Campus (BIC)
28/11/2019

Kunstwerk Juul Rameau | Brainport Industries Campus (BIC)

Je kunt bij ons terecht voor een grote variatie aan markeringen voor visueel gehandicapten en we hebben veel producten voor fysieke toegankelijkheid. Maar soms krijgen we een telefoontje met een heel interessante vraag vanuit een totaal andere branche: de kunstwereld.

Kunstenaar Juul Rameau vroeg ons of we noppen konden leveren die iets groter en lager dan normaal zijn, zodat ze ze kon gebruiken in een kunstwerk voor de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven. Daar hoefden we niet lang over na te denken: natuurlijk konden (en kunnen!) we dat.

Studio Juul Rameau ontwerpt structuren en vormen geïnspireerd door de natuur. Haar ontwerpen leiden tot robuuste, sierlijke en organisch ogende autonome kunstwerken en producten van verschillende metalen in diverse afmetingen. Zij vinden hun plek in de openbare ruimte en bij particulieren. "In mijn ontwerpen verbind ik mensen met de natuur. Daarmee creëer ik een 'natuurlijk rustpunt' dat de bewustwording van de natuur en haar schoonheid versterkt, met als gevolg een duurzame betrokkenheid met de natuurlijke wereld om ons heen."

De BIC is de plek waar innovatieve en succesvolle bedrijven uit de high tech maakindustrie uit de Brainport regio bij elkaar komen. Juul maakte een object dat het creatieve brein verbeeldt. De initiatoren van de BIC zijn verbeeld in een zaadschelp van RVS. Daarin zijn ook een aantal noppen verwerkt als zaden. De zaden (in de vorm van noppen) zijn uitgestrooid op het campuspad en vormen het startschot van het ecosysteem dat de BIC zal zijn.

Het noppenpatroon in het campuspad vormen een abstracte weergave van de hersencellen (neuronen) die nieuwe verbindingen maken. De noppen zijn niet alleen te zien, maar ook te voelen. Juul: ‘Als je over het campuspad bij de hoofdentree loopt, zie en voel je de markering in de tegels. Veel mensen zitten ‘in hun hoofd’ en deze route laat je weer aarden. Van gehaast ga je naar bewust. Je voelt weer verbinding met jezelf en de mensen en de omgeving om je heen.’ TG Lining is heel trots een bijdrage te hebben mogen leveren aan dit prachtige werk!

Meer weten over het werk van Juul Rameau? Ga naar www.juulrameau.com

 

Klanktegels - Mijn hart maakt een sprongetje als ik er een tref
13/11/2019

Klanktegels - Mijn hart maakt een sprongetje als ik er een tref

‘Die klanktegels kun je niet missen’

Ineke Krähe (76) is volledig blind. Ze ervaart de klanktegels van TG Lining als een baken van zekerheid, en hoopt dat ze binnenkort in haar woonplaats Hoorn ook deze tegels zal treffen.