TG lining Blog

Kunstwerk Juul Rameau |  Brainport Industries Campus (BIC)
28/11/2019

Kunstwerk Juul Rameau | Brainport Industries Campus (BIC)

Je kunt bij ons terecht voor een grote variatie aan markeringen voor visueel gehandicapten en we hebben veel producten voor fysieke toegankelijkheid. Maar soms krijgen we een telefoontje met een heel interessante vraag vanuit een totaal andere branche: de kunstwereld.

Kunstenaar Juul Rameau vroeg ons of we noppen konden leveren die iets groter en lager dan normaal zijn, zodat ze ze kon gebruiken in een kunstwerk voor de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven. Daar hoefden we niet lang over na te denken: natuurlijk konden (en kunnen!) we dat.

Studio Juul Rameau ontwerpt structuren en vormen geïnspireerd door de natuur. Haar ontwerpen leiden tot robuuste, sierlijke en organisch ogende autonome kunstwerken en producten van verschillende metalen in diverse afmetingen. Zij vinden hun plek in de openbare ruimte en bij particulieren. "In mijn ontwerpen verbind ik mensen met de natuur. Daarmee creëer ik een 'natuurlijk rustpunt' dat de bewustwording van de natuur en haar schoonheid versterkt, met als gevolg een duurzame betrokkenheid met de natuurlijke wereld om ons heen."

De BIC is de plek waar innovatieve en succesvolle bedrijven uit de high tech maakindustrie uit de Brainport regio bij elkaar komen. Juul maakte een object dat het creatieve brein verbeeldt. De initiatoren van de BIC zijn verbeeld in een zaadschelp van RVS. Daarin zijn ook een aantal noppen verwerkt als zaden. De zaden (in de vorm van noppen) zijn uitgestrooid op het campuspad en vormen het startschot van het ecosysteem dat de BIC zal zijn.

Het noppenpatroon in het campuspad vormen een abstracte weergave van de hersencellen (neuronen) die nieuwe verbindingen maken. De noppen zijn niet alleen te zien, maar ook te voelen. Juul: ‘Als je over het campuspad bij de hoofdentree loopt, zie en voel je de markering in de tegels. Veel mensen zitten ‘in hun hoofd’ en deze route laat je weer aarden. Van gehaast ga je naar bewust. Je voelt weer verbinding met jezelf en de mensen en de omgeving om je heen.’ TG Lining is heel trots een bijdrage te hebben mogen leveren aan dit prachtige werk!

Meer weten over het werk van Juul Rameau? Ga naar www.juulrameau.com