TG lining nieuws

De anderhalvemetersamenleving voor blinden en slechtzienden
23/06/2020

De anderhalvemetersamenleving voor blinden en slechtzienden

In de Volkskrant van 19 mei 2020 vertelt de visueel beperkte Annemarie de Hoogt hoe het voor haar is om te bewegen in de anderhalvemetersamenleving. Het is eigenlijk niet te doen, zegt ze. Puur op gehoor is namelijk niet waar te nemen of iemand zich op anderhalve meter bevindt, met botsingen en irritaties tot gevolg. Veel blinden en slechtzienden gaan hierdoor de deur nauwelijks nog uit. De eenzaamheid onder deze groep neemt daardoor met sprongen toe.

Zonemarkering

Ondertussen wordt er door diverse partijen (waaronder TG Lining) hard gewerkt aan een voelbare, tastbare zonemarkering voor in bijvoorbeeld winkels. Ook publiceerde Visio een lijst met tips voor een toegankelijke anderhalvemetersamenleving, vooral gericht op winkels, ondernemingen en (culturele) instellingen. Deze tips zijn goed toepasbaar in gebouwen, maar niet in de openbare ruimte. Daarom heeft de Oogvereniging zienden opgeroepen om een paar stappen opzij te doen voor blinden en slechtzienden, zodat ook zij voldoende afstand kunnen bewaren.

Openbaar vervoer

Ook in het openbaar vervoer is het voor blinden en slechtzienden lastig om zich te houden aan de anderhalvemetersamenleving, zeker als het straks weer wat drukker wordt. OV Magazine publiceerde een artikel over hoe 1.5 meter op stations zou kunnen gaan werken. Blinden zouden goed zichtbaar moeten maken dat ze blind zijn, bijvoorbeeld door hun taststok te dragen, en ook de reisassistentie aan te spreken. Ook aan ziende gebruikers van het openbaar vervoer wordt gevraagd rekening te houden met hun visueel beperkte medereizigers.

Conclusie

Voor blinden en slechtzienden is de anderhalvemetersamenleving nu nog niet goed genoeg ingericht; communicatie is met name visueel en niet hoor- of voelbaar

Tags: